14.8.2017

Kutsumus ei elätä – hoitohenkilöstön ostovoima turvattava

Tehyn keskeinen tehtävä on huolehtia jäsenistönsä palkkatasosta. Nyt ja tulevaisuudessa. Suomi tarvitsee meitä tehyläisiä ja meidän ostovoimaa. Kutsumus ei kertakaikkiaan täytä vatsaa eikä jääkaappia. Koulutetun hoitohenkilöstön kohdalla on puhuttava jatkossa prosenttiyksiköiden kasvusta palkkapussissa, silloin voileivän päälle on mahdollista saada ylähuulen lisäksi jotain muutakin. Ja siltikin se Putinin dissaama Oltermannikin on isolle osalle meistä ihan liian kallista. 
Muistathan sen omituisen illan kaksi vuotta sitten syyskuussa, kun pääministerimme halusi pitää meille kansalaisille televisiopuheen? Muistatko, miltä Sinusta tuntui puheen jälkeen?

Minä muistan. Sanoin sen seuraavan illan A-studiossa ääneenkin. Uuden Suomen lööppi huusi sanomisistani 17.9.2015: ”Tyly palaute Sipilälle tv:ssä – Tuntui että isä ojentaa”. Siltä minusta tuntui silloin. Eikä tunne ole muuttunut.
Koska Sipilän hallitus ei saanut runnottua läpi toivomaansa ratkaisua, se jätti meille julkisen sektorin palkansaajille valittavaksi ruton tai koleran. Hallitus esitti pakottavaa lainsäädäntöä työehtoihimme ja meiltä oltiin viemässä mm. sunnuntailisiä, lomapäiviä sekä palkallista sairausaikaa.

Sipilä loi taitavasti ankeuttajamaisen ja painostavan ilmapiirin koko yhteiskuntamme ylle. Julkisen sektorin naisvaltaiset alat olivat syypää Suomen huonoon kilpailukykyyn ja Sari Sairaanhoitaja oli uhkakuvissa viemässä leivän suusta koko Suomelta.

Sisarhentovalkoinen tahrittiin ja kansa haluttiin saada uskomaan, että ahne ja kyltymätön joukko naisia julkisella sektorilla on viemässä tuhkatkin pesästä ellei Prinssi Diplomi-insinööri karauta paikalle kera prosessikaavioidensa ja pelasta suomalaisia hoitajien, opettajien, keittäjien ja laitoshuoltajien ahneudelta.

Saatiin aikaan kilpailukykysopimus. Pääministeri korosti, kuinka valtava merkitys sillä on Suomen kilpailukyvylle ja taantuman nujertamiselle. Ja kun maamme talous vihdoin lähti nousuun, muisti hallitus toistella yhtenään, että se oli täysin hallituksen runnoman kiky-sopimuksen ansiota. Ja mitä lähemmäs syksy neuvottelukierroksineen läheni, sen vimmaisemmin hallitus toisteli mantraansa. Kunnes.

Tämän kuun alussa Palkansaajien tutkimuslaitoksen tutkimuskoordinaattori Eero Lehto kirjoitti blogissaan, että kustannuskilpailukyvyn merkitystä talouskasvulle ja työllisyydelle on ylikorostettu. Lehto toteaa, että ”olisi syytä tarkistaa aiempaa analyysiä, jonka mukaan vuosien 2012-2015 heikko kehitys johtui lähinnä rapautuneesta hintakilpailukyvystä. Nyt näyttää siltä, että sellaiset erityistekijät kuin Nokian matkapuhelintoimintojen karilleajo, sellu- ja paperiteollisuuden tuotteiden kysynnän hiipuminen ja Venäjän viennin jyrkkä supistuminen selittävät pääosan siitä, miksi Suomen talouskasvu jäi euroalueen keskimääräistä kasvua hitaammaksi”.

Niin. Että Suomea ei vienytkään lamaan Sari Sairaanhoitaja, vaan syyllisten penkille pääseekin vieretysten Nokian matkapuhelimet, paperi ja sellu sekä Oltermanni-juusto, jota Putin ei enää kansalleen ostanut.

Neuvottelukierros on startannut. Uusista sopimuksista neuvotellaan liittokohtaisesti ja kierroksen aloitti Paperiliitto ja Metsäteollisuus pyrkien löytämään sovun. Meidän alamme sopimukset umpeutuvat vasta tammikuun lopussa eli meille jää näytelmän loppukohtaus. Sitä odotellessamme tämä koulutetun hoitohenkilöstön kyykytys on vetänyt sietokykymme äärimmilleen.

Lomarahaleikkaus konkretisoitui muutamia viikkoja sitten sateen piiskatessa painuneita selkiämme.
Tässä moodissa ei ole ihan oikea hetki valtiovarainministerin päästellä suustaan suhdannepöly-kielikuviaan budjettiriihen yhteydessä. Aivopieruja, sanon minä. Oikein haisevia tuhnuja. On kertakaikkisen kestämätöntä, että meidän alamme jätettäisiin jalkoihin tulevissa palkkaneuvotteluissa. Orpo yrittää sanakikkailullaan pitää nämä paskat talkoot jatkossakin yksipuolisina. Haisee minusta. Yli sietokyvyn.

Kiky-leikkaukset tarkoittivat meille julkisen sektorin työntekijöille useiden satojen eurojen ostovoiman heikennystä tänä vuonna. (HS 3.7.17) "HS:n Nordealla teettämän laskelman mukaan esimerkiksi 3 100 euroa kuukaudessa ansaitsevan julkisen puolen työntekijän ostovoima putoaa todennäköisesti tänä vuonna 310 euroa, jos työntekijä on ollut alalla yli 15 vuotta. Yksityisellä puolella vastaavan tulotason ihmisen ostovoimaa kiky puolestaan parantaa, koska valtio alensi kikyn yhteydessä verotusta tälle vuodelle.

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola oli blogissaan 11.8.2017 asian ytimessä:
"Mielenkiintoista on ollut myös havaita, että yritysjohtajien palkitsemista perustellaan vertaamalla sitä ulkomaiseen tasoon. Sillä, kun työntekijät tekevät saman vertaamisen perustellakseen omia korotusvaatimuksiaan, niin se on heti täysin tuomittavaa. Se mikä on sallittua pomojen vertailussa, ei ole sallittua palkansaajien vertailussa.

Asiat eivät ole koskaan niin huonosti, etteikö niitä riitelemällä vielä huonommaksi saa.

Suomi on aina ollut sopimusyhteiskunta. On syvintä suomalaisuutta löytää yhdessä sopu. Sopu ja yhteinen ymmärrys mm. siitä, että ostovoimaa tulee löytyä konkreettisesti myös matalapalkka-alan työntekijöiden lompakoista.

2 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Kiitos kyllä hyvistä sanoista. Muista uusi hyvä ja arvostan sinua puheenjohtajana, että et unohda kuinka monta miestä myös mukana, eli ei ihan olla sisaria hentoja valkoisia, ollaan siis yhteensä TEHYläisiä. Nyt sanoista tekoihin Hyvä puheenjohtaja.

Sinulla karismaa ja luottamusta väeltäsi: ota ohjat, kun sopimuskausi päättyy, näytämme mitä ne pienipalakkaiset todella ovat, eli vstaamme ihmisten hemgestä, hyvinvoinnista ja julkisesta sektorista hyvinvointipalveluineen; siksi suomessa erikoissairaanhoidonpäivystykseen ohjataan TK päivystyksestä myös ne, joita ei hoideta siellä. Eli ole kuullut sanottavan: mene sen ja sen sairaalan päivystykseen jonottamaan niis saat reseptin siihenkin vaivaan.
Nyt ei huoli vaivasta, hyvinvoinnista. OLE NIIN YSTÄVÄLLINEN, HYVÄ JA KOVA, LAITA LUU LUUTA VASTEN JA TAISTELE LAKOLLA,KOSKA NIIN TEKEE MUUTKIN.Miten paperi saa aina tahtonsa läpi, koska viennin, tyrehdyttää, meidän vuotoa ei. Miksi Suomi toimii, kuten me, jos ei , miten sitten: hyvä nähdä ja kerrankin taasen toteuttaa. Sitä saamme pahoja katsantoja niskaamme, mutta miljoonia puolöellellemme. Ja samalla sanon, ne edelliset Tehystä kymmenet tuhannet eronneet ovat heti mukana ja takaisin, jos saadaan lakkoaikaiseksi teidän toimestamme. Itse olen muuten valmis vaihtamaan 51 vuotiaana laa, jo 30 vuotta kokemusta alalle antaneena. Kokemus opettaa, ja tahtoisin jättää perintöä.

Kiitos

Jorma Heiskanen
jorma.heiskanen@hus.fi
jormaheisk@gmail.com
gmail. 046 941 6293

Kiitos ja tehdään niin, koko yhteisö puolellasi ja minä saan meidän sairaalan.

Unknown kirjoitti...

Tuo oli kutsumus vedota Tehyn puheenjohtajaan kannalla: jollei sopimusta synny; olisiko kansa eli sairaanhoidon ammattilaiset valmiit työtaisteluun.
Lietsomista ei ole , sen päättä muut, mutta itse siihen valmis omakustantaisestikin.
Eikös lomarahojenleikkaus jo kirpaissut monia, kolmivuorotyö tai taise, että vastaamme monella sektorilla reaaliajassa ihmishengistä.
Kyllä luulen monen sanovan yep, aika on taistella. kiitos

Tue Millariikkaa jakamalla sivu